Xamarin står stærkere end nogensinde og er endda blevet gratis at bruge. Det giver store fordele, hvis du vil genbruge kode på tværs af de tre store mobile platforme. Udvikler Rasmus Tolstrup Christensen var med på seneste udviklerkonference i Orlando og giver sit bud på, hvor platformen er på vej hen – og hvorfor Xamarin i dén grad er værd at bruge lidt tid sammen med.
”Det mobile marked har åbnet en masse muligheder og markeder for os som udviklere. Men det er jo også præget af ret forskellige platforme, hvilket gør vejen lidt mere stenet, end hvis du bare udviklede til f.eks. Windows eller iOS,” konstaterer Rasmus Tolstrup Christensen (@RasmusChristensens).
Han har firmaet ByPassion ApS, er freelanceudvikler med 12 års erfaring fra .NET-verdenen og har gennem det seneste år bevæget sig i en stadig mere mobil retning. Det skyldes ikke mindst mulighederne i Xamarin, en udviklingsplatform, der gør det muligt at genbruge kode på tværs af iOS, Android og Windows. For nylig blev Xamarin desuden opkøbt af Microsoft og frigivet som Open Source, så man nu kan anvende den gratis.
”Tidligere brugte jeg ca. 1.000 dollar årligt pr. Xamarin-platformlicens – det var nødvendigt, hvis man skulle lave noget seriøst. Det var temmelig mange penge, som jeg sparer i dag, hvor det er blevet gratis at anvende Xamarin. Det er alligevel en barriere, der er forsvundet for mig og for andre brugere,” konstaterer Rasmus Tolstrup Christensen.
Genbrug koden og lad Xamarin Forms tage sig af betjeningen
Han forklarer, at der i dag – groft sagt – er to skoler indenfor Xamarin-verdenen. I den klassiske tilgang deler man bagvedliggende kode mellem operativsystemerne, men bygger selv sin brugergrænseflade til hver platform.
”Men i den nyere Xamarin Forms, som jeg primært anvender, får du også en meget stor del af netop brugergrænsefladen forærende. Ideen er, at du bygger én applikation med al den bagvedliggende forretningslogik, grænseflader og databaser etc. Herefter sørger Xamarin Forms ideelt set for, at den virker på tværs af alle tre mobile OS’er med respekt for hver enkelt systems betjeningspanel og systematik,” siger Rasmus Tolstrup Christensen og vurderer, at det virkelig hjælper i udviklingsprocessen.
Selv bruger han f.eks. Xamarin Forms i sin aktuelle primæropgave med at bygge en app, der kan hjælpe autoforhandlere i salgsprocessen med strømlining af prøvekørsler og kundeopfølgning.
”Du kommer meget hurtigt meget langt”
”Du slipper ikke helt for at lave tilpasninger mellem operativsystemerne og skal også have kendskab til og respekt for dem individuelt. Men når dét er sagt, så kommer du meget hurtigt meget langt med Xamarin Forms, hvis du overholder visse retningslinjer og ikke har alle mulige styling-krav til brugergrænsefladerne. Det er ekstremt nyttigt, navnlig hvis du bygger forretningsapplikationer, gerne vil sende en applikation hurtigt på gaden og få praktisk funderet feedback fra brugerne,” tilføjer han.
Rasmus Tolstrup Christensen anslår, at han med Xamarin Forms sparer ca. 1/3 af udviklingstiden ved samtidig udvikling til flere mobile platforme sammenlignet med den klassiske måde, hvor man udvikler separat til hver enkelt platform. Dette forudsætter dog, at man udvikler en app, der også matcher Xamarin Forms konceptet. Gevinsten skyldes ikke mindst, at Xamarin Forms har udviklet sig med stormskridt det seneste års tid, samt at der hele tiden kommer nye plugins og tilføjelser, der samler udviklingen til specifikke funktioner og værktøjer. Det gør det nemmere at strømline rettighedskontrol og app-adgang til f.eks. GPS, SMS/mail eller kamera på tværs af alle tre platforme.
”Nogle plugins samler f.eks. rettighedsstyringen til hver platform, så al den platformspecifikke kode er på plads og man kun skal tænke på funktionalitet og anvendelse – og ikke på implementeringen på den enkelte platform. Det sparer meget tid,” siger han.
Xamarin har overvundet børnesygdommene og lært af dem
I april var Rasmus Tolstrup Christensen en af ca. 20 danskere til udviklerkonferencen Xamarin Evolve i Orlando, Florida, og fik førstehåndsindtryk af, hvor platformen og organisationen bag er på vej hen.
”De har en meget ydmyg tilgang til hele udviklermiljøet og er desuden præget af en flad og åben organisationstankegang, der er næsten skandinavisk i sit udtryk. På et tidspunkt stod vi f.eks. og sludrede med deres CEO og CTO, der var oprigtig interesserede i at høre vores input – og også delte tanker om, hvor platformen bevæger sig hen. Det er klart en tilgang, som jeg håber vil blive bevaret i fremtiden og som del af Microsoft-familien,” siger han og vurderer, at Xamarin-ledelsen har lært meget af de forgangne år.
”Tilbage i 2014-2015 var der megen snak om Xamarin, men platformen leverede ikke helt op til hypen dengang. Der var en del bugs, og mange blev skuffede. Men nu går det utrolig stærkt. De har langt større fokus på kvalitet og funktionalitet end på at udvide funktionsporteføljen i en rivende fart. Det er utrolig sympatisk. Ligeledes har de skruet ned for løfterne og leverer reelt mere end de lover. Det har nok også hjulpet, at Microsoft er kommet ombord som ejere og helt åbenlyst skyder rigtig mange ressourcer ind på at få det her til at lykkedes,” siger han.
Dansk testlaboratorium løfter kvaliteten
For mens Xamarin-økosystemet vokser, så stiger antallet af associerede tjenester og muligheder også. For eksempel købte Xamarin selv det århusianske firma ”Less Painful” – der i dag hedder ”Xamarin Test Cloud” – som stiller et meget omfattende testlaboratorium til rådighed for udviklere.
”Test har traditionelt været en virkelig stor pain ved mobil udvikling på grund af de mange forskellige enhedstyper og OS-versioner – alene antallet af potentielle kombinations- og fejlmuligheder er jo decideret skræmmende! Men med Test Cloud kan du betale dig fra at få testet din kode på fysisk hardware og ikke kun på simulatorer, og med sådan en rapport i hånden kan du tage rigtig mange fejl i opløbet,” forklarer Rasmus Tolstrup Christensen.
Ligeledes vurderer han, at Microsofts køb af Xamarin vil sætte ekstra skub i det momentum, som for alvor har været under opbygning omkring platformen de seneste 6-9 måneder.
”Platformen har fået virkeligt seriøse penge og ressourcer under hjelmen og er tillige kommet rigtig flot over de indledende børnesygdomme. Så som udvikler er der altså noget at hente. Der er også et voksende bruger-community omkring Xamarin – navnlig i København – ligesom jeg fornemmer, at en række af de større danske virksomheder er begyndt at komme med på vognen. Der var i hvert fald en ret pæn repræsentation af dem på Xamarin Evolve, og det er jo nok et meget godt tegn at tage pejling efter.”
Læs mere om Rasmus Tolstrup Christensen udviklingstanker og projekter på hans blog http://rasmustc.com– og om et af de projekter, Carbuddii, han lige nu bruger mest tid på www.carbuddii.com
Rasmus Tolstrup Christensen roser desuden Xamarin University, en læringsplatform der gør der nemmere at gå i dybden med de dele af platformen, man har lyst til og behov for at kende nærmere. Følger man en bestemt vej, kan man desuden opnå at blive Xamarin Certified Mobile Developer.